Ogórki małosolne - osobiście nie wyobrażam sobie lata bez małosolnych, przygotowuję je średnio co kilka dni. Teoretycznie ich zrobienie jest banalnie proste, jednak w praktyce okazuje się, że nie każdy potrafi je przygotować. Cena gotowych w sklepie nie jest współmierna z ceną składników potrzebnych do ich wykonania. W związku z tym, gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu i samodzielnego ich przygotowania. Satysfakcja gwarantowana :)
Ogórki powinny być w miarę małe i jak najtwardsze, nie kupujemy przywiędłych. Na samym początku przygotowań myjemy je pod bieżącą, zimną wodą, przekładamy do miski i zalewamy wodą na około 4-5 godzin. Wtedy są dużo lepsze.
Składniki:
- 1 kg ogórków
- 1 łyżka soli
- pęczek koperku
- 5 ząbków czosnku-nie obieramy
- 1 l przegotowanej, ciepłej wody
- kawałek korzenia chrzanu
- kilka liści wiśni
Przygotowanie:
1. Na dno glinianego garnka bądź dużego słoja wkładamy połowę pęczka koperku, 3 nieobrane ząbki czosnku,chrzan i liście wiśni.
2. Następnie układamy ogórki, resztę czosnku, na samą górę koperek. Zalewamy wszystko litrem przegotowanej,dość ciepłej wody, w której rozpuszczamy łyżkę soli.
3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Po około 3 dnia ogórki małosolne są gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz