sobota, 8 czerwca 2019

Ogórki małosolne - letni must have



Ogórki małosolne - osobiście nie wyobrażam sobie lata bez małosolnych, przygotowuję je średnio co kilka dni. Teoretycznie ich zrobienie jest banalnie proste, jednak w praktyce okazuje się, że nie każdy potrafi je przygotować. Cena gotowych w sklepie nie jest współmierna z ceną składników potrzebnych do ich wykonania. W związku z tym, gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu i samodzielnego ich przygotowania. Satysfakcja gwarantowana :)


Ogórki powinny być w miarę małe i jak najtwardsze, nie kupujemy przywiędłych. Na samym początku przygotowań myjemy je pod bieżącą, zimną wodą, przekładamy do miski i zalewamy wodą na około 4-5 godzin. Wtedy są dużo lepsze.




Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 1 łyżka soli
  • pęczek koperku
  • 5 ząbków czosnku-nie obieramy
  • 1 l przegotowanej, ciepłej wody
  • kawałek korzenia chrzanu
  • kilka liści wiśni


Przygotowanie:

1. Na dno glinianego garnka bądź dużego słoja wkładamy połowę pęczka koperku, 3 nieobrane ząbki czosnku,chrzan i liście wiśni.

2. Następnie układamy ogórki, resztę czosnku, na samą górę koperek. Zalewamy wszystko litrem przegotowanej,dość ciepłej wody, w której rozpuszczamy łyżkę soli.

3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Po około 3 dnia ogórki małosolne są gotowe.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz