Czarny bez (Sambucus nigra) - nazywany również bzem lekarskim, holundrem, chyćką to krzew, rzadziej drzewo, rosnące najczęściej na rumowiskach, przy domach czy też brzegach rzek. Ta niezwykła roślina należy do jednych z najstarszych roślin wykazujących właściwości lecznicze. Kwiaty czarnego bzu zbiera się najczęściej w połowie maja i czerwcu, kiedy baldachy są już dobrze rozwinięte ale jeszcze nie oblatują.
Krzew czarnego bzu pięknie wygląda ale i wyjątkowo ładnie pachnie w momencie kwitnienia. Nie wiem czy wiecie, ale kwiaty bzu można jeść, przygotowując je na patelni w cieście naleśnikowym. To pyszna potrawa, którą można zajadać się tylko kilka tygodni w roku.
Dziś chciałabym Was zachęcić do zrobienia z nich pysznego soku, który oprócz tego że świetnie smakuje to również wspomaga naszą odporność oraz walkę z wolnymi rodnikami. Po co od razu faszerować się gotowymi specyfikami o niezrozumiałym składzie skoro w naturze mamy tyle dobrego. Wystarczy tylko poświęcić trochę czasu i zapas domowych, naturalnych pomocników będziemy mieć we własnej spiżarni.
Sok z kwiatów czarnego bzu jest niezastąpiony przy jesienno - zimowych przeziębieniach, ale również cudownie gasi pragnienie podczas upalnego lata.
- wykazuj właściwości moczopędne i napotne
- wychwytuje wolne rodniki
- rozrzedza katar
- korzystnie wpływa na układ moczowy
- uszczelnia naczynia krwionośne
- wspomaga odporność
Składniki:
- 40 szt kwiatów czarnego bzu
- 2 litry wody
- 4 cytryny
- 0,5 kg cukru
Kwiaty obrać z zielonych łodyżek - ja odcinam je nożyczkami, włożyć do dużego garnka, zalać dwoma litrami wrzącej wody i odstawić w chłodne miejsce na 24h. Po tym czasie kwiaty odcedzić od wywaru. Dodać do niego sok wyciśnięty z cytryn i cukier. Zagotować, ale nie gotować! Wlewać do wyparzonych słoiczków bądź butelek i stawiać do góry dnem. Przykryć dodatkowo ręcznikiem i pozostawić w tej pozycji do całkowitego wystudzenia.
Pisząc ten post wiedzę czerpałam z następujących pozycji:
Apteka Domowa - dr n. med. Aleksander Pawłowski
Zioła żywią, zioła leczą - Anna Czerni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz