wtorek, 18 czerwca 2019

Szybki lunchbox w stylu śródziemnomorskim i słów kilka o oliwkach




Kochani, dziś coś dla osób, którym zależy na czasie. Dla osób, które nie lubią długiego przygotowywania posiłków. To propozycja lunchboxa do zabrania do pracy,szkoły czy na wyjazd.

Każdy składnik tego dania ma znaczenie dla naszego organizmu, ja dziś chciałabym skupić się na oliwkach, które zdecydowanie zasługują na kilka słów w tym wpisie. Pamiętamy o oliwie z oliwek o jej dobroczynnym działaniu, a zapominamy o tym z czego tak na prawdę jest zrobiona.

Oliwki to obowiązkowy produkt w kuchni śródziemnomorskiej uznawanej za najzdrowszą kuchnię świata. Są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy, witamin C i E oraz prowitaminy A.

Pewnie niewiele z nas wie, ale oliwki, które spożywamy, są kiszone! Te zerwane prosto z drzewa są gorzkie i nie nadają się do jedzenia. W związku z powyższym korzystamy z całego pakietu dobroci które dają naszemu organizmowi kiszonki. Działają na naszą perystaltykę jelit, wspomagają układ odpornościowy oraz są naturalnym probiotykiem.

No i co bardzo ważne dla osób dbających o linie, oliwki są niskokaloryczne, 5 oliwek to ok 20 kcal. Są lekkostrawne, wpływają korzystnie na przemianę materii, a zawarty w nich błonnik zwiększa uczucie sytości i niweluje ochotę na słodkie. Zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety.

Podobno zjedzenie kilku oliwek dziennie zapewni nam długowieczność:) można wierzyć lub nie, ale dlaczego by nie spróbować :)

Całe danie ma ok 330 kcal

Składniki:
  • makaron pełnoziarnisty-pół szklanki
  • brokuł- 3 różyczki
  • oliwki czarne- 10 szt
  • bazylia - garść
  • liście młodego szpinaku-garść
  • wędlina drobiowa- 4 plasterki
Składniki na dressing:
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka wody
  • przyprawa suszone pomidory
  • szczypta soli i pieprzu

Brokuły gotujemy na parze, makaron w osolonej wodzie. Oliwki kroimy na trzy części, wędlinę  w paseczki. Bazylię i szpinak zostawiamy w całości. Jeśli ktoś nie lubi w takiej formię można porwać na mniejsze kawałki. W słoiczku mieszamy składniki na dressing i energicznie wstrząsamy, następnie polewamy nasze danie.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz