wtorek, 20 marca 2018

Błyskawiczne pizzerinki, czyli szybkie danie na małego głoda





Przeglądasz lodówkę w nadziei, że znajdziesz w niej coś, co poskromi mały apetyt na... no właśnie, na co? Odwieczny problem kobiety :) Coś bym zjadła, ale nie wiem co!
Rozglądasz się i ukradkiem natrafiasz na ciasto francuskie, dodając trzy składniki masz fajne danie gotowe w kilkanaście minut.

Kaloryczność:
Jedna pizzerinka ma ok. 71kcal


Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego 
  • 6 plastrów polędwicy sopockiej
  • garść tartego sera żółtego 
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 4 listki bazylii
  • sól, pieprz
  • czosnek niedźwiedzi - pół łyżeczki


Sposób przygotowania:
  1. Passatę pomidorową, bazylię, roztarty w palcach czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz łączymy razem.
  2. Powstałym sosem smarujemy arkusz ciasta francuskiego.
  3. Wzdłuż dłuższego boku układamy plastry polędwicy, posypujemy tartym serem i zwijamy dość ciasno w rulon.
  4. Kroimy całość w wąskie kawałki ok 2 cm
    - powinno wyjść 18 części.
  5. Układamy wszytkie na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy zgodnie ze wskazaniem na opakowaniu ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz